maandag 4 februari 2013

Aandacht in de Media

Aandacht in de Media

Geplaatst door:
Boxmeers Weekblad 4 januari 2011
Hulp van de Zusters van Julie Postel maken tentoonstellingen en opslag heemkundeclubs mogelijk.


Boxmeers Weekblad 27 november 2009
Door: Twan Dohmen
BOXMEER – Een officieel geregistreerd gemeentelijk museum en depot voor onder meer archeologische vondsten wordt ondergebracht bij de vaste expositie van het Kasteelmuseum van de Zusters van Julie Postel aan de Veerstraat.
Morgen – donderdag – bespreekt de politiek het voorstel van het College van B&W om nog dit jaar een kleine 30 duizend euro te steken in een museale functie voor en in gemeente Boxmeer.
"Conservatie van archeologische en historische collecties dreigen als gevolg van ruimtegebrek, klimatologische beheersing van de opslagruimte of brandveiligheid in de problemen te komen", zeggen B&W. Bovendien mogen kunst en cultuur "breder uitgedragen worden dan nu het geval".
Een Boxmeers museum of oudheidkamer is een oude wens van het gemeentebestuur. Als locatie heeft het bestaande Kasteelmuseum de voorkeur boven de bibliotheek in De Weijer. Een op te richten stichting wordt verantwoordelijk voor bestuur, beheer en exploitatie van het toekomstig museum.
Boxmeers Weekblad 19 mei 2010.
Door: Twan Dohmen
BOXMEER – De spullen van de heemkundeverenigingen in gemeente Boxmeer worden samengebracht in een nieuw te vormen gemeentelijk museum bij het Kasteelmuseum van de Zusters van Julie Postel.
Gisteren – dinsdag – ondertekenden de congregratie, gemeente en de Algemene Cultuurhistorische Stichting Boxmeer de samenwerkingsovereenkomst. De stichting draagt zorg voor het beheer en de organisatie van het niewe heemkundemuseum in opdracht van het gemeentebestuur, dat daarvoor een startsubiside van 30 duizend euro verstrekt. Naast een depot komt er een ruimte voor een vaste expositie. Ook kunnen wisselexpositie worden gehouden.
"Een vliegende start", krijgt het museum volgens Ron Fierst van Wijnandsbergen. "Het Kasteelmuseum draait al jaren prima, wij komen erbij. In principe gaan wij werken volgens de huisregels van de Zusters. Zij leveren de suppoosten en bij extra te houden wisselexposities springen wij met de heemkundeclubs bij."

Boxmeers Weekblad 25 mei 2010.
Door: Twan Dohmen
BOXMEER – De heemkundeverenigingen in gemeente Boxmeer krijgen een depot voor het opslaan van hun spullen én een expositieruimte. Het 'heemmuseum' komt naast het bestaande Kasteelmuseum van de Zusters van Julie Postel.


De heemkundeverenigingen, zusters en
gemeente bijeen voor de ondertekeningen
in de Ridderzaal van het Kasteel in
Boxmeer. Foto: Tom Oosthout
Na enkele jaren van overleg is het er volgens Paul Kok – adviseur van de kloostercongregatie – toch van gekomen. "De zusters komen op leeftijd en willen hun erfgoed bewaren. Met deze gebruiksovereenkomst is het begin gemaakt voor een langdurige samenwerking. Wij zijn hier heel blij mee."
Burgemeester Karel van Soest mocht met de heemkundeverenigingen en congregatie de overeenkomsten tekenen. "De zorg over het kasteel én het erfgoed is een historische stap. Ook de zusters hebben geen eeuwig leven. De permanente expositie is een feit en waar kan dat beter als op deze historische locatie. Spullen afstaan gebeurt pas als het beheer in vertrouwde handen is. Door de geschiedenis van de streek te kennen leer je ook de aard van de mensen kennen."
Gemeente Boxmeer draagt het beheer en de organisatie van de vaste heemkundetentoonstelluing – en de te organiseren wisselexposities – over aan de Algemeen Cultuurhistorische Stichting. Onder de vleugels van de stichting komt een gebruikersraad op, waarin de heemkundeverenigingen zitting hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten